تبیان، دستیار زندگی
توجه بیش از اندازه سازندگان سریال «ماتادور» برای دوری از كلیشه های رایج در فیلم های پلیسی، سبب شده تا این اثر بیش از حد در دام كپی سازی از نمونه های مشابه خارجی بیافتد
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

ماتادور» در دام كپی سازی

دیدگاه "جبار آذین" ، منتقد سینما و تلویزیون درباره سریال "ماتادور"


توجه بیش از اندازه سازندگان سریال «ماتادور» برای دوری از كلیشه های رایج در فیلم های پلیسی، سبب شده تا این اثر بیش از حد در دام كپی سازی از نمونه های مشابه خارجی بیافتد.

ماتادور

«جبار آذین» ، منتقد سینما و تلویزیون  در گفت وگو یی  به نقد سریال «ماتادور» ساخته فرهاد نجفی كه از شبكه یك سیما پخش می شود، پرداخت و افزود: توفیق چشمگیر سریال پلیسی «هوش سیاه» در مقایسه با سایر سریال های پلیسی و شبه پلیسی، انگیزه تولید آثاری از این دست را در تلویزیون ایجاد كرد.

وی گفت: البته در سال های اخیر، برخی از این آثار تكرار خام دستانه و برخی تجاربی متوسط بودند و اكنون در ادامه این مسیر مجموعه پلیسی دیگری به نام «ماتادور» تولید شد و اكنون از شبكه یك سیما در حال پخش است.

آذین مهمترین ویژگی این سریال را فیلمنامه آن دانست و ادامه داد: فیلمنامه آن را نویسنده «هوش سیاه» به نگارش درآورده و باز هم توانسته با گزینش موضوع های جذاب پلیسی و پرداخت باورپذیر حوادث و ماجراها و شخصیت های داستان، امكان ساخته شدن یك سریال دیدنی پلیسی را فراهم كند.

این سینمایی نویس گفت: هرچند «ماتادور» در ساختار تلویزیونی در حد «هوش سیاه 1و 2» نیست اما «آرش قادری» در آن هم توانا و هوشیار ظاهر شده است.

وی تاكید كرد: «ماتادور» در اندازه توانایی سازنده یعنی فرهاد نجفی یك اثر بالای متوسط، پر تحرك و تماشایی است و توانسته با استقبال مخاطبان سیما روبرو شود.

عضو انجمن منتقدان و نویسندگان سینمایی گفت: از نكات قابل اشاره در این مجموعه، سلطه حادثه پردازی بر كلیت اثر است كه باعث جلوه اندك سایر ابعاد داستان و پرداخت تصویری آن شده است.

این روزنامه نگار ادامه داد: علاوه بر این، گزینش و چینش برخی بازیگران چندان مناسب نقش های سریال نیست و در جذب مخاطب نیز موفق عمل نكرده است كه از جمله می توان به انتخاب «پوریا پورسرخ» و «شقایق فراهانی» اشاره كرد.

به گفته این منتقد سینما و تلویزیون، توجه بیش از اندازه برای دوری از كلیشه های رایج در فیلم های پلیسی سبب شده تا «ماتادور» بیش از حد در دام كپی سازی از نمونه های مشابه خارجی بیافتد.

سریال های پلیسی برای اینكه از قواعد كلیشه ای آثار پلیسی داخلی فاصله بگیرند، دست به تغییراتی در فرم و محتوا می زنند كه حساب شده، اصولی و قانونمند نیست، از این رو در انطباق با فرهنگ جامعه، همخوانی لازم را پیدا نمی كند.

وی افزود: نمادهای عجیب و غریب از ساختمان ها و اتوبان ها، فضاها و تكرار تصاویر رایانه ای توی ذوق بیننده می زند.

آذین در عین حال گفت: این سریال اشكالات دیگری نیز دارد اما تمام آنها در سایه تلاش برای تولید یك سریال پلیسی دیدنی، فیلمنامه خوب، موسیقی و آوای دلنشین، خلق صحنه های پر تحرك تعقیب و گریز و جلوه های ویژه میدانی و كامپیوتری كمرنگ می شوند.

این منتقد سینما و تلویزیون به استقبال بینندگان تلویزیونی از «ماتادور» اشاره كرد و افزود: این استقبال سبب شده تا «ماتادور» و سازندگان آن در كل نمره قبولی كسب كنند هرچند كه بیش از حد در دام كپی سازی از آثار مشابه خارجی افتاده است.

ماتادور

وی درباره اینكه چرا برخی رفتارهای پلیسی در «ماتادور» برای مخاطب ایرانی قابل پذیرش نیست، توضیح داد: سریال های پلیسی برای اینكه از قواعد كلیشه ای آثار پلیسی داخلی فاصله بگیرند، دست به تغییراتی در فرم و محتوا می زنند كه حساب شده، اصولی و قانونمند نیست، از این رو در انطباق با فرهنگ جامعه، همخوانی لازم را پیدا نمی كند.

آذین تاكید كرد: برخی شخصیت ها و تیپ ها در فرهنگ و ضد فرهنگ پلیس ایرانی نمی گنجد و بر این اساس آثاری چون «ماتادور» در حال كسب تجربه هستند و سعی می كنند شبیه آثار موفق خارجی شوند.

وی افزود: تلاش سریال های پلیسی این است كه از نظر داستان و شخصیت ها برای تماشاگر تكراری نباشند و به همین خاطر ناخواسته به سمت كپی سازی آثار خارجی پیش می روند.

این روزنامه نگار ابراز امیدواری كرد كه كارگردانان ایرانی به درجه ای از تجربه و تبحر در ساخت آثار پلیسی برسند كه بتوانند آنچه را كه در فرم، قالب و محتوا دنبال می كنند با مسایل ملموس جامعه ایرانی تطبیق دهند زیرا در این صورت در كنار رشد تكنیكی، به لحاظ محتوا نیز پیشرفت خواهند كرد.

مجموعه تلویزیونی «ماتادور» به كارگردانی فرهاد نجفی مضمونی حادثه ای و پلیسی دارد و درباره یك مقام بلندپایه اروپایی است كه وارد ایران می شود و یك گروه پلیس، حفاظت از او را برعهده می‌گیرند، اما گروهی تروریست نقشه ترور او را طراحی كرده اند.

پوریا پورسرخ، سام درخشانی، پولاد كیمیایی، علی رام نورایی، شقایق فراهانی و لیندا كیانی از جمله بازیگران این سریال هستند.

بخش سینما و تلویزیون تبیان


منبع : ایرنا